A Squadra Azzurra biztosan nem lesz ott a 2018-as oroszországi világbajnokságon. Ventura szövetségi kapitány még nem nyújtotta be lemondását, viszont Buffon, De Rossi és Barzagli bejelentette visszavonulását a válogatott-tól.

Olaszország Squadra Azzurra Buffon Ventura vb olasz válogatott

 

Az olaszok legjobbjai 1-0-s összesítéssel alulmaradtak Svédországgal szemben, ami azt jelenti, hogy Buffonék nem lesznek ott a 2018-as oroszországi világbajnokságon. Ezt a mondatot nem csak az olasz foci szimpatizánsaként nagyon nehéz leírni, hanem futballszerető emberként is. Az Azzurri hátrányból várta a hétfői visszavágót, amit a San Siroban rendeztek. A milánói stadionban története során még soha nem szenvedett vereséget az olasz válogatott. Egy parázshangulatú gólnélküli döntetlennel ért véget a találkozó, vagyis a remek statisztika nem tört meg, de ezenkívül aligha örülhetnek másnak a csizmaországban. Még azt sem lehet mondani, hogy az egyébként gyengébb erőkből álló svédek ne érdemelték volna meg a kijutást, hiszen amelyik csapat több mint 120 perc alatt képtelen gólt szerezni, az nem fogalmazhat meg magasztos célokat. Egy olasz válogatottnál ilyen sorsdöntő mérkőzéseken elfogadhatatlan ez a gólképtelen állapot.

A Squadra Azzurra utoljára 1958-ban volt kénytelen kihagyni a vb-t. Akkoriban óriási meglepetésre Észak-Írország végzett csoportelsőként, így a brit csapat utazhatott Svédországba. A világbajnokság 1930-as indulása óta az olasz válogatott mindössze kétszer maradt le a tornáról. A már említett 1958-ason kívül, a legelső alkalommal (1930), amikor az itáliai szövetség nem fogadta el a meghívást.

Olaszország Squadra Azzurra Buffon Ventura vb olasz válogatott
60 éve fordult elő hasonló az olaszokkal

A szövetségi kapitány, Giampiero Ventura már a selejtezősorozat alatt is komolyabb kritikákat kapott a rossz játék, és a mérkőzéseken való dominancia teljes hiánya miatt. Az 1-0-s stockholmi vereség után már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy amennyiben a 69 éves szakember ki is juttatja az olasz válogatottat a vb-re, Oroszországban már akkor sem ő irányított volna. Az itáliai lapok Carlo Ancelottit tartották a legesélyesebbnek a pozíció betöltésére, de felmerült az U21-es válogatottat irányító Luigi Di Biagio neve is. Mivel komoly blamának tekinthető a pótselejtezőn elért eredmény, ezért őszintén meglepne, ha Ventura maradna a pozíciójában. Az olasz tréner a lemondásáról szóló pletykákat cáfolta. Elmondása szerint még nem beszélt a FIGC-el, de aligha folytathatja a nemzeti csapatnál végzett munkát. Vajon ki lesz az új szövetségi kapitány?

Olaszország Squadra Azzurra Buffon Ventura vb olasz válogatott
Buffon arca mindent elárul

Különösen szomorú belegondolni, de utoljára láthattuk Gianluigi Buffont tétmeccsen azúrkékben, ugyanis Daniele De Rossival, és Andrea Barzaglival karöltve hivatalosan is lemondta a válogatottságot. A Juventus hálóőre már korábban kijelentette, hogy a jövő évi világbajnokság után elhagyja a Squadra Azzurrát. Mivel biztossá vált, hogy Olaszország nem lesz érdekelt az orosz rendezésű tornán, ezért nem okozott nagy meglepetést a 39 éves hálóőr bejelentése, ám ettől függetlenül nehéz felfogni. Ha valaki, akkor Buffon megérdemelte volna, hogy méltóképp búcsúzzon el a címeres meztől, és hatodszor is ott legyen egy világbajnokságon.

Kiábrándító. Nem csak számomra, de az egész olasz futballtársadalomnak, mert nagyon fontos lett volna a világbajnokság az országunknak. Nagyon sajnálom, hogy az utolsó hivatalos válogatott meccsem a világbajnokságról való lemaradásról lesz emlékezetes – nyilatkozta könnyek közepette Buffon a Rai Sportnak.

A német Transfermarkt nevű oldal adatai alapján, egy közel félmilliárd (495,5 millió) euró összértékű keret marad le a 2018-as oroszországi világbajnokságról.