A Juventus az elmúlt években a világ legdrágább védőjének az árából, négy klasszis középhátvédet vásárolt, akik jelentős nyomot hagytak maguk után.

Olasz foci Olaszország átigazolás Juventus Cannavaro Thuram Chiellini Bonucci van Dijk Liverpool Olasz foci Olaszország átigazolás Juventus Cannavaro Thuram Chiellini Bonucci van Dijk Liverpool

 

Hivatalosan még el sem kezdődött az átigazolási időszak, de máris van bőven beszédtéma. Az utóbbi időszakban nagyon elszálltak az árak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Liverpool a napokban szerződtette a Southampton középhátvédjét, Virgil van Dijket.  A vörösök 75 millió fontot (közel 80 millió euró) fizettek a hollandért, amivel ő lett a világ legdrágább védője. Van Dijk valóban jó játékos, de – egyelőre - messze van a világklasszistól, és pláne messze egy ilyen horribilis összegtől. A mértékadó Transfermarkt adatai szerint a Liverpool új szerzeményének a piaci értéke 30 millió euró körül mozog, vagyis több mint két és félszeres áron szerezték meg a Mersey-partiak.

A német oldal adataira támaszkodva összegyűjtöttem, hogy a Juventus  ebből a közel 80 millió euróból, milyen védőket igazolt az elmúlt években.

2001-et írtunk, amikor a Juventus megvásárolta Lilian Thuram játékjogát 41,5 millió euróért a Parmától. Ez akkor hatalmas pénznek számított, de a 140-szeres francia válogatott hátvéd megszolgálta az érte kiadott összeget. A torinóiaknál eltöltött időszak alatt a világ egyik legjobbjának számított a posztján. 2004 augusztusában egy bizonyos Fabio Cannavaro érkezett az Intertől a Bianconerihez 10 millió euróért. A jelenleg Kínában edzősködő labdarúgó, csapatkapitánya volt a 2006-ban világbajnokságot nyerő olasz válogatottnak, majd szintén abban az évben az Aranylabdát is átvehette.

Olasz foci Olaszország átigazolás Juventus Cannavaro Thuram Chiellini Bonucci van Dijk Liverpool Olasz foci Olaszország átigazolás Juventus Cannavaro Thuram Chiellini Bonucci van Dijk Liverpool
Remek párost alkotott Chiellini és Bonucci

2005 nyarán igazolta le a Juventus Giorgio Chiellinit, aki még most is nélkülözhetetlen tagja a csapatnak. Az olasz rekordbajnok az akkor 21éves játékosért 9 millió eurót fizetett a Fiorentinának. Nem is kérdés, hogy nagyon megérte az árát. Az Öreg Hölgy 2010-ben, 15,5 millió euró fejébe hozta el a Baritól Leonardo Bonuccit. A jelenleg 30 éves hátvéd szintén az egyik legjobbnak számít a posztján, ennek ellenére „csak” 42 millió euróért szerződtette az AC Milan a nyáron. Bonuccival tehát minden szempontból jól járt a Juventus.

Az említett négy hátvéd minden túlzás nélkül nevezhető világklasszisnak. Ennek ellenére összesen 76 millió eurójába kerültek a torinóiaknak, vagyis kevesebbe, mint amennyit van Dijkért kifizetett a Liverpool. Ezzel az összeállítással csak azt akartam érzékeltetni, hogy ilyen szempontból kezd nagyon rossz irányba haladni a futball. Persze tisztában vagyok vele, hogy mindenki annyit ér, amennyit kifizetnek érte, de valahol azért megálljt kéne parancsolni ezeknek az irreális áraknak.