A Napoli elnöke átalakítaná a Serie A-t

Aurelio De Laurentiis négy csapattal csökkentené az olasz bajnokság létszámát.

Az olasz labdarúgásban jártas embereknek nem meglepő Aurelio De Laurentiis nyers, szókimondó stílusa. A Napoli elnöke ezúttal sem hazudtolta meg magát. Az  olasz Radio24-nek adott interjújában a Serie A jelenlegi, 20 csapatos létszámát nehezményezte, és jelentős létszámcsökkentést javasolt. A filmproducerként is tevékenykedő üzletember már korábban is kezdeményezte a létszámcsökkentést, amin az Olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke, Carlo Tavecchio is elgondolkodott. A két fél álláspontja annyiban ütközik, hogy De Laurentiis 16, míg a szövetségnél inkább 18 csapatos bajnokságban gondolkodnak.

- 1986-ban – ki tudja, miért – megemelték a 16-os létszámot. Ha visszatérne a tizenhat csapatos bajnokság, egy kiesővel, akkor a nagyobb klubok sokkal boldogabbak, és versenyképesebbek lennének. Többször vettem fel a kapcsolatot Tavecchioval, aki az UEFA-ra hivatkozva elmondta, hogy a 20 csapatos Serie A több pénzt hoz a szövetségnek, ami nem igaz – vélekedett De Laurentiis. A Presidente álláspontját a La Gazzetta dello Sport írásos formátumban is megjelenítette.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
De Laurentiis megreformálná a Serie A-t

Be kell látni, hogy a Napoli elnökének drasztikus ötlete talán mégsem annyira elvetemült, mint azt gondolnánk. Olaszország másodosztálya komolyan el van maradva az élvonalhoz képest, ami az elmúlt idények statisztikáiban ki is rajzolódik. A Serie B-ből feljutó három csapat közül kettő, ha nem is az első idényben, akkor a következőben biztosan kiesett. Ez a tendencia folytatódni látszik az idei kiírásban is. Szintén probléma, hogy az újoncok egyáltalán nem tudják megnehezíteni a többi csapat dolgát, és nevetségesen kevés megszerzett ponttal zuhannak vissza a másodosztályba.

A 2017/18-as szezonban feljutó Benevento csapatának az első hat fordulóban egyetlen pontot sem sikerült szereznie. A dél-olasz klub hat vereség alkalmával tizenhat gólt kapott, és mindössze egyet rúgott. Ez a statisztika pedig nem sok bizakodásra ad okot a boszorkányoknak, így ha nem történik gyökeres változás, akkor könnyen csúnyán végződhet a történelmi jelentőségű első Serie A-s idény. A másik feljutó Hellas Verona sem büszkélkedhet a szezonrajtjával, bár legalább a hat mérkőzésből két megszerzett pontot fel tud mutatni. A tény, hogy az említett két pont, két gólnélküli döntetlen alkalmával született, valamint tizennégy kapott, és egy rúgott gól áll a táblázaton a veronaiak neve mellett, komoly gondokra enged következtetni. Hat forduló után ez a két csapat lóg ki leginkább a sorból.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
Borzalmasan rajtolt az újonc Benevento

Az előző, 2016/17-es idényben a Pescara múlta alul még a legpesszimistább szurkoló várakozásait is. A delfinek jóval az élvonalbeli szint alatt teljesítettek, amit a 38 mérkőzésen megszerzett 18 pontjuk remekül prezentálja. A játékosok mindössze három alkalommal hagyhatták el győztesen a pályát. A két magyar játékost is a keretében tudó Palermo együttesének sem volt miért büszkének lennie az elmúlt kiírásban. A szicíliaiak 26 ponttal zárták a szezont, de fontos megemlíteni, hogy ebből tízet az utolsó öt meccsen gyűjtöttek. A huszáros hajrá ellenére is megérdemelten estek ki. A harmadik kieső végül az Empoli lett, így a Caglari mellett a másik újonc, a Crotone is megmenekült a kieséstől, bár ahogy mondani szokták, csak egy hajszál választotta el őket a másodosztálytól.

A 2015/16-os idény valamilyen szinten kivétel, mivel komoly küzdelem alakult ki az alsóházban a kiesés elkerülése ellen. Végül a Carpi és a Frosinone újoncként intett búcsút az élvonalnak, hozzájuk pedig a Hellas Verona csatlakozott.

A 2014/15-ös szezonban a nagy múltú Parma végzett 19 ponttal a tabella utolsó helyén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a keresztesek komoly pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, csődöt is kellett jelenteniük, és az olasz szövetség hathatós segítségével tudták egyáltalán befejezni a szezont. A Cesena frissen feljutó csapatként nem élvezhette sokáig a Serie A légkörét, ugyanis 24 megszerzett ponttal, kevés potenciált mutatva búcsúztak.

A mellékelt ábra azt mutatja, hogy De Laurentiis felvetését komolyabban fontolóra kéne vennie a szövetségnek, bár nem valószínű, hogy a FIGC négy résztvevővel csökkentené a létszámot, de egy, a német példára létrehozott 18 csapatos bajnokság szele már fújja Itália partjait.

0 Tovább

Győzelmi kényszerben az olasz csapatok

Könnyen rövidre sikerülhet a Bajnokok Ligája idei szezonja az Itáliát képviselő kluboknak, amennyiben nem produkálnak megfelelő eredményeket.

Kedden, és szerdán folytatódik a Bajnokok Ligája csoportkörének küzdelmei. Az első körben nem sok sikerélményben volt része az olasz csapatoknak, hiszen a Juventus-Napoli-Roma triumvirátus összesen egy pontot tud felmutatni.

A fővárosiak gólnélküli döntetlent játszottak az Atlético Madriddal, ami vállalható eredmény, de ezért köszönettel tartoznak kapusuknak Alissonnak. A második félidő alapján joggal lehet kijelenteni: A spanyolok veszítettek el két pontot. A Napoli meglepetésre üres kézzel tért vissza Ukrajnából, a Sahtar Donyeck pedig teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot (2-1). Az olaszok erejéből csupán a szépítő gólra futotta, azt is tizenegyesből szerezték. A Juventus a vártnál simább vereségbe futott bele Barcelonában (3-0). A torinóiak nem tudtak mit kezdeni Messi klasszisával, és az előrejátékkal is hadilábon álltak.

A második körben, mind a három Olaszországot képviselő csapatnak adott a lehetőség a javításra, amivel élniük is kell, ha tovább akarják dédelgetni a továbbjutás reményét.

Szükség lesz a Napoli összeszokottságára

Napoli

Először a Partenopei lép pályára, kedden a Feyenoordot fogadja. Maurizio Sarri legénységének kötelező a győzelem, ugyanis az ukrajnai vereséggel máris lépéshátrányba került a bombaerős Manchester Cityvel szemben. A holland címvédő 4-0-s vereséget szenvedett az angoloktól, vagyis szintén adós maradt a szurkolóik felé. A Napoli elképesztő formában van, a hazai fronton eddig százszázalékos a mérlege. A 22 lőtt, és mindössze négy kapott gól is tiszteletet parancsoló statisztika. Az elmúlt két hétben az elsöprő fölény kicsit alábbhagyott. Először a Sahtartól szenvedtek vereséget a Bajnokok Ligájában, majd a hétvégén a bajnokságban, az újonc Spal tört borsot az orruk alá (3-2). A győzelem vezéráldozattal is járt, ugyanis Arkadiusz Milik keresztszalag szakadást szenvedett, ami közel félév pihenővel jár. Ezzel Sarri rotációs lehetősége jelentősen korlátozódott, ami a támadósort illeti. A Feyenoord remekül rajtolt a bajnokságban, de az utóbbi időszak nem sikerült eredményesen. Először a PSV otthonában szenvedtek vereséget, majd meglepetésre hazai pályán, a NAC Breda ellen botlottak.

Juventus

Szerdán a torinóiak az Olimpiakoszt látják vendégül, és próbálják meg feledtetni a Barcelona elleni blamát. Persze, a Camp Nou-ban nem szégyen a vereség, de a mutatott játék bőven hagy kívánnivalót maga után. Massimiliano Allegri azóta újra visszavezette a Bianconerit a győztes útra, amit először a Fiorentina (1-0), majd a városi rivális Torino (4-0) bánt. A Juventus, a Napoli mellett a másik százszázalékos csapat a Serie A-ban. Az olaszok támadójától, Paulo Dybalától joggal tarthatnak a görögök, ugyanis az argentin már tíz találatnál jár a bajnokságban. Az Olimpiakosz óriási meglepetésre két döntetlennel, egy vereséggel, és mindössze két győzelemmel kezdte az idei kiírást. Nem csak a hazai pontvadászatban szenved a görög óriás, hanem a Bajnokok Ligájában is, ahol egy a Sporting elleni vereséggel nyitottak (3-2). A Juventusnak kötelező a győzelem, amennyiben versenyben akar maradni a csoportelsőségért vívott harcban.

Dybala remek formában játszik

Roma

A fővárosiak szerdán, a Bajnokok Ligájában először résztvevő, Qarabag otthonába látogatnak. A Giallorossinak kényelmi szempontból biztosan nem lesz kellemes az azerbajdzsáni kirándulás, ugyanis De Rossiéknak öt órát kell repülniük Bakuig. Az újonc remekül, öt győzelemmel indította az azeri Premier League-t. Az elsőszámú európai kupasorozatban viszont csúnyára sikerült a debütálás. A Chelsea „vérfürdőt” rendezett Londonban, 6-0-ra verte a Qarabagot. A Roma, az Intertől kapott kijózanító pofon után, meggyőzően menetel a Serie A-ban. Eusebio Di Francesco legénységének csak akkor ér majd valamit az Atlético Madrid ellen szerzett pontja, ha legyőzi az azerieket. A C-jelű kvartett, egy nagyon erős csoport, és több mint valószínű, hogy aki nem veri oda-vissza a Qarabagot, az nem jut tovább az egyenes kiesés szakaszba. Az olaszoknak nem jó hír, hogy a hétvégi, Udinese elleni bajnokin Diego Perotti gyarapította a sérültek már amúgy is terjedelmes listáját. Az argentin szélső, aki – bár ott van az utazó keretben – minden bizonnyal nem tudja vállalni a játékot. Ettől független, nem lehet más célja a Romának, mint a győzelem megszerzése.

0 Tovább

Új olasz csillag születik?

Pietro Pellegri, a Genoa 16 éves támadója, egyéni rekordokat tekintve, sikeresebben indította pályafutását, mint Del Piero, Totti, vagy éppen Baggio.

A Serie A előző idényének utolsó fordulója igencsak izgalmasra sikeredett. Természetesen, a show-t Francesco Totti búcsúmeccse vitte el, ugyanakkor a reflektorfény egy sugara a Genoa támadójára, Pietro Pellegrire irányult. A mindössze 16 éves tehetség megszerezte első találatát az olasz élvonalban, és ezzel kis híján tönkretette a római fiesztát. Pellegrinek nem ez volt az első fellépése a legmagasabb osztályban, ugyanis 15 évesen és 280 naposan debütált a kikötővárosiaknál. Ezzel pedig ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki bemutatkozhatott a Serie A-ban, és egy 80 éves rekordot adott át a múltnak.

Pietro Pellegri Pellegri Genoa Olasz foci Serie A rekord Del Piero Totti Baggio Inzaghi
Pellegri rövid idő alatt több rekordot is döntött

Az olasz élvonalban nem jellemző a fiatal tehetségek hamar mélyvízbe dobása, sokkal inkább először kölcsönadják őket – akár többször is - alsóbb osztályú csapatoknak a csizmán belül. Pellegri azonban meggyőzte a Genoa vezetőit, hogy érdemes vele számolni. A 2017/18-as szezon első három bajnokiján nem kapott lehetőséget, majd elérkeztünk múlt vasárnapig. A negyedik fordulóban a Grifone a Lazio együttesét látta vendégül. Ivan Juric mesternek egy sajnálatos sérülés miatt hamar változtatnia kellett, és már a 33. percben pályára küldte Pellegrit. Az ifjú titán pedig, ha már megkapta a bizalmat, élt is vele, és duplázott. A dolog szépséghibája, hogy a rómaiak ennek ellenére is 3-2-re nyertek, így elvitték a három pontot. Pellegri azonban ismét történelmet írt, ugyanis ő az első, 21. században született játékos, aki duplázni tudott az európai topligák valamelyikében.

A Campione utánajárt, hogy az utóbbi húsz év olasz csatárfenoménjainak, hány évesen sikerült megszerezniük az első találatukat a Serie A-ban.

Francesco Totti

Az AS Roma klubikonját hamar bedobták a mélyvízbe. 1994 szeptemberében, három nappal a tizennyolcadik születésnapja előtt szerezte meg első találatát a legmagasabb osztályban. Totti a Foggia Calcio elleni, 1-1-re végződő mérkőzésen talált be először. Visszavonulásáig 619 bajnokit játszott, amiken 250 alkalommal volt eredményes, ezzel az örökranglista előkelő, második helyét foglalja el.

Pietro Pellegri Pellegri Genoa Olasz foci Serie A rekord Del Piero Totti Baggio Inzaghi
Totti abban az évben bajnoki címet nyert, amikor Pellegri született

Alessandro Del Piero

A Juventus legendás tízesének sem kellett sokat várnia, hogy felkerüljön a góllövőlistára. 18 évesen és 10 hónaposan a Reggiana együttese ellen esett át a tűzkeresztségen, 1993 szeptemberében. Ezt követően Del Piero még 207 találatot jegyzett 513 mérkőzésen.

Roberto Baggio

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb olasz labdarúgót pályafutása elején nem kerülték el a sérülések. Baggiot 1985-ben igazolta le a Fiorentina, első találatára mégis 1987 májusáig várnia kellett. Ekkor Diego Maradonát is a soraiban tudó Napoli kapuját vette be, az 1-1-re végződő találkozón. Baggio a legpatinásabb olasz csapatokban is megfordult, összesen 205 találat fűződik a nevéhez, amihez 452 bajnokira volt szüksége.

 Filippo Inzaghi

A lesen született csatár kilóg ebből a díszes társaságból, ugyanis Inzaghinak egészen a 22 éves koráig várnia kellett első Serie A-s találatára, amit a Parma színeiben szerzett, éppen a szülővárosa, vagyis a Piacenza csapata ellen, 1995 októberében. Super Pippo összesen 370 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, amiken 156 alkalommal volt eredményes.

Az összeállításból kiderült, hogy a legnagyobb olasz játékosok már nagyon fiatalon meghatározó emberei voltak csapataiknak. Pellegri, ha folytatja ezt a megkezdett utat, akkor minden esélye megvan, hogy világsztár legyen. Az olasz bajnokságnak, és a válogatottnak pontosan ilyen tehetségekre van szüksége, hogy újra régi fényében tündököljön.

0 Tovább

Campione

blogavatar

Futball az olasz csizmában.

Utolsó kommentek