Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kórház az örök város szélén

Az AS Roma csapatánál az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egy főre jutó keresztszalag szakadások száma.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország Serie A sérülés

0 Tovább

Higuaín és a folyamatosan mélyülő gödör

A Juventus argentin támadója árnyéka régi önmagának. Formahanyatlásának leküzdésében az egyre növekvő frusztrációja is hátráltatja.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország olasz válogatott Squadra Azzurra vb selejtező

0 Tovább

Gyenge játék és gólínség

Ha nem talál ki valamit Ventura, akkor nagyon nehéz dolga lesz az olasz válogatottnak, bármelyik csapat ellen is játssza a pótselejtezőt.

Európában kedden este befejeződtek a világbajnoki selejtező csoportmérkőzései. Az öreg kontinensről tíz válogatott már biztosan ott lesz Oroszországban jövőre. Ahogy arra a szeptemberi spanyolok ellen elszenvedett súlyos vereség után számítani lehetett, Olaszország a második helyen végzett a G-jelű csoportban. Ez talán még vállalható eredmény is lenne, viszont az utolsó négy mérkőzésen nyújtott gyenge produkció komoly aggodalomra adhat okot. Az utolsó körben először Macedóniát látta vendégül Giampiero Ventura legénysége, majd hétfőn Albániában fejezte be a csoportkört.

A 69 éves szakember már a kerethirdetésnél problémába ütközött, ugyanis Marco Verratti, Daniele De Rossi, és Lorenzo Pellegrini is sérüléssel bajlódott, így nem állhattak a szövetségi kapitány rendelkezésére. Ventura a középpálya felépítését megoldotta, ám a támadósor láttán már több kritika is érte az elképzelését. Meghívót kapott az az Éder, aki mindössze 78 percet töltött a pályán az idei szezonban, gólt pedig egyet sem szerzett. Az Inter támadója mellett, Manolo Gabbiadini sem feltétlenül szolgált rá a bizalomra, hiszen a Southamptonban négyszer kapott helyet a kezdőcsapatban, és egy találat fűződik a nevéhez. Simone Zaza ellenben kimaradt a keretből, ami komoly meglepetés, különösen annak tudatában, hogy hét bajnokin, hat találatnál jár a Valenciában. Belotti is megsérült az edzőtáborban, így pedig már végképp adta magát Zaza meghívása, Ventura azonban ezt is máshogy gondolta, és végül a Chievo támadójára, Roberto Inglesere esett a választása.

Olaszország Olasz válogatott Squadra Azzurra Ventura vb vb selejtező
Sok dolga lesz Venturának

Ezek a döntések meg is pecsételték az olasz válogatott támadójátékát. Pénteken hazai környezetben, a csoport ötödik helyén szerénykedő Macedónia ellen, mindössze egy sovány 1-1-es döntetlenre voltak képesek Buffonék. A Squadra Azzurra egyetlen gólját a középhátvéd, Chiellini szerezte. A statisztika is beszédes, ugyanis az olaszok kilencszer próbálkoztak lövéssel, ebből csak három találta el a kaput. Ez hazai pályán egy nagyon gyenge eredmény.

Hétfőn javítottak a Csizmaország játékosai, és idegenben Candreva góljával, 1-0-ra legyőzték Albániát, így legalább szépen zárták a csoportot. A játék azonban itt is várakozáson aluli volt. Venturának ki kell találnia valamit, hogy gördülékennyé tegye a támadójátékot, mert az elmúlt négy meccsen szerzett három gól nagyon kevés. Olaszország a második helyen végzett, vagyis pótselejtezőre kényszerül, ahol kiemeléses rendszer lép életbe. Ilyen teljesítménnyel nagyon nehéz lesz, bármelyik csapat ellen kiharcolni a világbajnoki szereplést.

A playoff mérkőzések párosításait október 17-én, Zürichben sorsolják. Az első mérkőzéseket november 9-11, míg a második felvonást november 12 és 14-e között rendezik.  A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében, az aktuális FIFA-világranglista alapján a négy jobb együttes lesz a kiemelt.

 Kiemelt nemzetek:

- Svájc
- Olaszország
- Horvátország
- Dánia

Nem kiemelt nemzetek:

- Svédország
- Észak-Írország
- Írország
- Görögország

0 Tovább

Montella a sikertelenség oka?

Az AC Milan szimpatizánsai szerint igen, de ennél összetettebb problémáról van szó.

A nyáron kezdődött minden. Az AC Milan kínai tulajdonosa összesen közel 200 millió eurót költött 11 játékos átigazolására. Az elvárás a bajnokságban az első négyben végezni, az Európa Ligában pedig minél messzebb eljutni. Ez egyébként a keret erősségét figyelembe véve, reális célkitűzés.

Montella legénysége az Európa Ligát, és a bajnokságot is remekül kezdte. A pozitív, nagy gólkülönbségű eredmények láttán pedig a szurkolók egyre merészebb célokat fogalmaztak meg, még a Scudetto megnyerése is szóba került. A harmadik fordulóban azonban jött egy kijózanító, 4-1-es pofon a Laziótól, majd a Sampdoria is térdre kényszerítette a piros-feketéket (2-0). Ezzel el is érkeztünk az elmúlt hétvégéhez, amikor az AS Roma látogatott a San Siroba. A fővárosiak mind a három bajnoki pontot elvitték, a Milan pedig az újabb vereséggel egyre távolodik a BL-t érő pozícióktól.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Nem áll jól Montella szénája

A vezetőség kifejezte nemtetszését, majd elbeszélgetett Montellával. A szurkolók természetesen már egyből leváltották volna az olasz edzőt. Kicsit bonyolította a helyzetet, hogy a Milánnal Bajnokok Ligáját, és bajnokságot is nyerő, Carlo Ancelottit elbocsájtották a Bayern Münchentől. A fennforgásokra természetesen a szurkolók, valamint a sajtó is rácsapott, és kész tényként kezelték a hírt, hogy Ancelotti visszatér korábbi sikerei helyszínére. Milyen stílusos, hogy a rózsaszín ködöt, a rózsaszín lap, a La Gazzetta dello Sport oszlatta el. Az 58 éves tréner úgy nyilatkozott, hogy a pihenésre szeretne fókuszálni, és ebben az idényben biztosan nem vállal munkát. Tehát, a vezetőség végül nem változtatott, és Montella maradt az edző. A pletykák azonban nem szűntek meg, az olasz sajtóban megjelent hírek szerint, amennyiben nem javulnak az eredmények Walter Mazzarri, vagy Paolo Sousa lehet a Milan vezetőedzője.

Vajon tényleg mindenben Montella lenne a hibás? Ennél azért összetettebb az probléma. A Milan kezdőcsapatában – a Roma ellen - kilenc új igazolás is helyet kapott, de ez a szám korábban is hét, vagy nyolc volt. Ennyi új embert képtelenség ilyen rövid idő alatt gördülékenyen működő gépezetté kovácsolni. Montella a szezon eleje óta három különböző szerkezetben is pályára küldte a csapatot (4-3-3, 3-5-2, 3-5-1-1). Ez is azt bizonyítja, hogy egyelőre keresi azt az egyet, amire a keret a legalkalmasabb, és amiben a leghatékonyabb.

 A piros-feketék egyébként a bajnokságban sem produkálnak rossz számokat, ugyanis eddig összesen 114-szer próbálkoztak kapura lövéssel, amiből 38 el is találta azt. Ez mérkőzésenként átlagosan 16/5,5-ös statisztikát jelent. A bekapott 10 gól sem lenne annyira rossz, ha a többség nem óriási védelmi hibákból születne, mint például a Sampdoria elleni első. A tíz lőtt gól hét meccsen kevés, ha az említett átlagot vesszük alapul. A helyzeteket pedig nem az edzőnek, hanem elsősorban a csatároknak kell berúgni. A Cutrone-Silva-Kalinic támadótrió eddig négy gólnál jár. Itt érdekes megjegyezni, hogy a Lazio csatára, Immobile egyedül kilencszer, míg Dybala tízszer volt eredményes.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Calhanoglu adós a jó teljesítménnyel

A szurkolók a sikertelen teljesítmények után hajlamosak bűnbakot keresni, és ezt Montella mellett, Fabio Borini személyében találták meg, amit elég nehéz megérteni. A 26 éves olasz támadó mindössze 1 millió euróért érkezett, nem feltétlen a kezdőcsapatba. A WhoScored nevű statisztikai oldal a bajnokságban 6,56-os átlagosztályzatot adott Borininek, ami csapaton belül a középmezőnyben van. Tehát, hozza azt a szintet, amiért odavitték, a harcossága és a küzdőszelleme pedig az eddigi mérkőzések alapján kiemelkedő.

A legtöbbet a 42 millió euróért szerződtetett, Bonuccitól várhatnák a klub szimpatizánsai, de eddig a csapatkapitány is adós maradt a jó teljesítménnyel. A WhoScored 6,67-es átlagosztályzatot adott. Megváltóként aposztrofálták Calhanoglu érkezését, aki a kreatív középpályáért lenne felelős. A török játékosnak 6,36-os az átlagosztályzata, ami az egyik leggyengébb az egész Milánban. A piros-feketék csiszolatlan gyémántja, Gigio Donnarumma sem büszkélkedhet a maga 6,37-es osztályzatával.

Az AC Milan a bajnokság következő fordulójában, a városi rivális Interrel néz farkasszemet, ami minden szempontból egy vízválasztó mérkőzés lesz.

0 Tovább

Az olasz csapatok hete

Az itáliai klubok veretlenül, öt győzelemmel, egy döntetlennel zárták a nemzetközi kupasorozatok második csoportkörét. Ezzel a teljesítménnyel a Serie A megelőzte a német Bundesligát.

Remek héten vannak túl a nemzetközi kupákban résztvevő olasz csapatok. A Bajnokok Ligájában érdekelt mindhárom együttes győzelemmel zárta szeptember utolsó hetét, míg az Európa Ligában két győzelem, egy döntetlen a mérleg. Tehát, a hat résztvevő klub veretlen maradt, számszerűsítve összesen 16 pontot szereztek meg a maximális 18-ból. Ez a teljesítmény különösen az UEFA új koefficiens-rangsora megtekintése után ér látványosan sokat.

A Serie A megelőzte a német Bundesligát, és feljött a tabella harmadik helyére a spanyolok, és az angolok mögé. A szigetországiak is belátható távolságon belül helyezkednek el (közel 1500 egység a különbség), míg a spanyolok nagyon magabiztosan birtokolják a képzeletbeli dobogó legfelső fokát (közel 28 ezer egység a különbség). Ez legutóbb 2010-ben fordult elő utoljára. Akkoriban nagy érvágást jelentett az olasz labdarúgásnak a németek előzése, mivel a Calcio elvesztette a négy BL hely jogát, azóta pedig csak legjobb esetben is, három csapatot vonultathat fel a legrangosabb európai kupasorozatra. Az előzésben a legnagyobb szerepet Olaszország jelenlegi zászlóshajója, a Juventus játszotta. A torinóiak az elmúlt három év alatt kétszer is bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ami jelentős mennyiségű pontot hozott a Serie A-nak.

Olasz foci Serie A Olaszország Juventus Napoli AS Roma AC Milan Atalanta Lazio
UEFA koefficiens-rangsora

Nem akkora meglepetés, hogy a Bundesliga hátrébbkerült a listán, ugyanis mind a hat német nemzetközi kupacsapat vereséggel zárta a második csoportkört.

A Campione érdekességképpen összegyűjtötte, hogy 2010-óta melyik olasz klubok zártak a negyedik helyen a bajnokságban, amivel kénytelenek voltak lemondani a Bajnokok Ligájában való indulás jogáról.

A visszasorolás legnagyobb vesztese kétségkívül a Fiorentina. A violák háromszor (2012/13, 2013/14, 2014/15) végeztek a negyedik pozícióban, de így „csak” az Európa Liga állandó résztvevőinek mondhatták magukat. Ennek nem csak szakmai, de komoly anyagi vesztesége is volt, amit szintén figyelembe kell venni. A BL-ért jóval több pénz jár, amitől a Fiorentina három alkalommal is elesett. A firenzeieken kívül még a Lazio (2011/12), az Inter (2015/16), és az Atalanta (2016/17) bukta el a Bajnokok Ligáját a fent említett okok miatt.

Az olasz csapatok múlt heti eredményei a nemzetközi kupasorozatokban:

Bajnokok Ligája:

Napoli – Feyenoord 3-1 (1-0)

Qarabag – AS Roma 1-2 (1-2)

Juventus – Olimpiakosz 2-0 (0-0)

 

Európa Liga:

Lazio – Waregem 2-0 (1-0)

AC Milan – Rijeka 3-2 (1-0)

Lyon – Atalanta 1-1 (1-0)

0 Tovább

Campione

blogavatar

Futball az olasz csizmában.

Utolsó kommentek