Az AC Milan szimpatizánsai szerint igen, de ennél összetettebb problémáról van szó.

A nyáron kezdődött minden. Az AC Milan kínai tulajdonosa összesen közel 200 millió eurót költött 11 játékos átigazolására. Az elvárás a bajnokságban az első négyben végezni, az Európa Ligában pedig minél messzebb eljutni. Ez egyébként a keret erősségét figyelembe véve, reális célkitűzés.

Montella legénysége az Európa Ligát, és a bajnokságot is remekül kezdte. A pozitív, nagy gólkülönbségű eredmények láttán pedig a szurkolók egyre merészebb célokat fogalmaztak meg, még a Scudetto megnyerése is szóba került. A harmadik fordulóban azonban jött egy kijózanító, 4-1-es pofon a Laziótól, majd a Sampdoria is térdre kényszerítette a piros-feketéket (2-0). Ezzel el is érkeztünk az elmúlt hétvégéhez, amikor az AS Roma látogatott a San Siroba. A fővárosiak mind a három bajnoki pontot elvitték, a Milan pedig az újabb vereséggel egyre távolodik a BL-t érő pozícióktól.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Nem áll jól Montella szénája

A vezetőség kifejezte nemtetszését, majd elbeszélgetett Montellával. A szurkolók természetesen már egyből leváltották volna az olasz edzőt. Kicsit bonyolította a helyzetet, hogy a Milánnal Bajnokok Ligáját, és bajnokságot is nyerő, Carlo Ancelottit elbocsájtották a Bayern Münchentől. A fennforgásokra természetesen a szurkolók, valamint a sajtó is rácsapott, és kész tényként kezelték a hírt, hogy Ancelotti visszatér korábbi sikerei helyszínére. Milyen stílusos, hogy a rózsaszín ködöt, a rózsaszín lap, a La Gazzetta dello Sport oszlatta el. Az 58 éves tréner úgy nyilatkozott, hogy a pihenésre szeretne fókuszálni, és ebben az idényben biztosan nem vállal munkát. Tehát, a vezetőség végül nem változtatott, és Montella maradt az edző. A pletykák azonban nem szűntek meg, az olasz sajtóban megjelent hírek szerint, amennyiben nem javulnak az eredmények Walter Mazzarri, vagy Paolo Sousa lehet a Milan vezetőedzője.

Vajon tényleg mindenben Montella lenne a hibás? Ennél azért összetettebb az probléma. A Milan kezdőcsapatában – a Roma ellen - kilenc új igazolás is helyet kapott, de ez a szám korábban is hét, vagy nyolc volt. Ennyi új embert képtelenség ilyen rövid idő alatt gördülékenyen működő gépezetté kovácsolni. Montella a szezon eleje óta három különböző szerkezetben is pályára küldte a csapatot (4-3-3, 3-5-2, 3-5-1-1). Ez is azt bizonyítja, hogy egyelőre keresi azt az egyet, amire a keret a legalkalmasabb, és amiben a leghatékonyabb.

 A piros-feketék egyébként a bajnokságban sem produkálnak rossz számokat, ugyanis eddig összesen 114-szer próbálkoztak kapura lövéssel, amiből 38 el is találta azt. Ez mérkőzésenként átlagosan 16/5,5-ös statisztikát jelent. A bekapott 10 gól sem lenne annyira rossz, ha a többség nem óriási védelmi hibákból születne, mint például a Sampdoria elleni első. A tíz lőtt gól hét meccsen kevés, ha az említett átlagot vesszük alapul. A helyzeteket pedig nem az edzőnek, hanem elsősorban a csatároknak kell berúgni. A Cutrone-Silva-Kalinic támadótrió eddig négy gólnál jár. Itt érdekes megjegyezni, hogy a Lazio csatára, Immobile egyedül kilencszer, míg Dybala tízszer volt eredményes.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Calhanoglu adós a jó teljesítménnyel

A szurkolók a sikertelen teljesítmények után hajlamosak bűnbakot keresni, és ezt Montella mellett, Fabio Borini személyében találták meg, amit elég nehéz megérteni. A 26 éves olasz támadó mindössze 1 millió euróért érkezett, nem feltétlen a kezdőcsapatba. A WhoScored nevű statisztikai oldal a bajnokságban 6,56-os átlagosztályzatot adott Borininek, ami csapaton belül a középmezőnyben van. Tehát, hozza azt a szintet, amiért odavitték, a harcossága és a küzdőszelleme pedig az eddigi mérkőzések alapján kiemelkedő.

A legtöbbet a 42 millió euróért szerződtetett, Bonuccitól várhatnák a klub szimpatizánsai, de eddig a csapatkapitány is adós maradt a jó teljesítménnyel. A WhoScored 6,67-es átlagosztályzatot adott. Megváltóként aposztrofálták Calhanoglu érkezését, aki a kreatív középpályáért lenne felelős. A török játékosnak 6,36-os az átlagosztályzata, ami az egyik leggyengébb az egész Milánban. A piros-feketék csiszolatlan gyémántja, Gigio Donnarumma sem büszkélkedhet a maga 6,37-es osztályzatával.

Az AC Milan a bajnokság következő fordulójában, a városi rivális Interrel néz farkasszemet, ami minden szempontból egy vízválasztó mérkőzés lesz.