Az olasz U21-es válogatott magja már rendszeresen játszik a Serie A-ban, míg magyar részről sokan még csak perememberek a jóval gyengébb NB I-ben.

Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás

 

 

A válogatott mérkőzések miatt szünetelnek a bajnokságok, így természetesen a Serie A is. A napokban nem csak sorsdöntő világbajnoki selejtezők, és a felkészülést szolgáló barátságos mérkőzések kerülnek reflektorfényben, hanem az U21-es Európa-bajnokság selejtezői is. A kontinenstornát 2019-ben Olaszország, és San Marino közösen rendezik. Itália korosztályos csapata tehát automatikusan résztvevő, ami azt jelenti, hogy nem kell tétmérkőzést játszania, ellentétben a Magyarországgal. A Michael Boris által irányított magyar nemzeti tizenegy 2-2-es döntetlent játszott Svédországgal, így egyelőre egy győzelemmel, és két döntetlennel a csoport negyedik helyén áll. Az olasz U21-es válogatott pedig a másodosztályú Pescara otthonában vendégszerepelt, aminek 2-1-es vereség lett a vége.

A Campione egy olasz labdarúgással foglalkozó blog, de ezúttal a magyar U21-es válogatott komoly hátrányára igyekszek rávilágítani, olasz ellenpéldával. A két játékosállományt hasonlítom össze foglalkoztatottság szempontjából a Soccerway adatai alapján.

Kezdésnek fontos megemlíteni, hogy a kimagaslóan jól működő utánpótlásrendszereknél a 17-18 éves játékosokat már előszeretettel játszatják a felnőtteknél. Ennek értelmében az U21-es korosztály tagjai már egyre komolyabb, sőt meghatározó szerephez kell, hogy jussanak klubcsapataikban. Az említett feltevésnek a gyengébb bajnokságokat tekintve hatványozottan igaznak kéne lennie.

Az elmúlt években az olasz élvonalbeli klubok híresek voltak arról, hogy nem dobták be az utánpótlásból érkezett fiatalokat a mélyvízbe. Sokkal inkább kölcsönadták őket alsóbb osztályokba, ahol nagy százalékuk le is ragadt. Ez a tendencia mára már kezd megváltozni. Az olasz U21-es keretből 17-en már a legmagasabb szinten, vagyis a Serie A-ban pallérozódnak. A kezdő tizenegy fele pedig folyamatosan kezdő a világ egyik legjobb bajnokságában. Az olaszok szupertehetsége, Gianluigi Donnarumma nem szerepel majd a felsorolásban, mivel ő már az A-válogatott tagja.

A Cagliari középpályása, Nicoló Barella eddig mind a tizenkét bajnokin kezdőként kapott lehetőséget, és az idei szezonban már 1027 percet töltött a pályán. Rolando Mandagora is remek példa, akit a Juventus adott kölcsön a Crotone együttesének. A 20 éves középpályás tizenegy bajnokin kapott szerepet kezdőként, és eddig 990 lejátszott perc fűződik a nevéhez.

Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás
Chiesa ígéretes jövő előtt áll

A csapat talán egyik legnagyobb sztárja, az a Federico Chiesa, aki nélkülözhetetlen tagja a Fiorentina csapatának. A 20 éves szélső 11 bajnokin kapott lehetőséget – mindegyiken kezdőként – amiken két gól, és egy gólpassz az eddigi mérlege. Chiesáért egyébként több nagy olasz klub mellett az angol bajnok Chelsea is komoly érdeklődést mutatott a nyáron, ő azonban maradt a firenzeieknél. A Hellas Verona játékosa, Daniele Verde sem panaszkodhat a játékpercekre. A szélsőként, és támadóként is bevethető tehetséges játékos tizenegy bajnokin jutott szóhoz – nyolcszor kezdőként – és a 750 pályán töltött perc alatt egy gólt, valamint egy gólpasszt szorgoskodott össze. Szép kis lista alakult ki, és akkor még nem említettük az AC Milan két üdvöskéjét, Patrick Crutonet, és Manuel Locatellit, vagy éppen az Udinese hálóőrét, Simone Scuffetet.

Az U21-es magyar válogatott svédek elleni kezdőcsapatából, mindössze hárman mondhatók stabil NB I-es játékosnak. Ez nagyon meglepő, hiszen a magyar élvonal fényévekre el van maradva a Serie A-tól. Tehát, még az olasz számokat magyar szinten sem tudjuk hozni.

A kezdőcsapat legtöbbet foglalkoztatott játékosa az osztrák másodosztályban pallérozódó, mindössze 17 éves Szoboszlai Dominik. A Liefering középpályása 16 bajnokin lépett pályára, amiken ötször volt eredményes. Sallói Dániel speciális helyzetben van, ugyanis az amerikai bajnokság (MLS) máshogy működik. A magyar támadót foglalkoztató Sporting Kansas City együttese, a rájátszás első körében kiesett, vagyis számára már befejeződött a szezon.

Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás Olaszország Serie A U21 Magyarország NB I Chiesa fiatalok utánpótlás
Szoboszlai jó úton jár

Ami a honi bajnokságot illeti, az OTP Bank Ligában 15 forduló ment le. Szivacski Donát stabil embere a Vasasnak. A 20 éves jobbszélső 14 bajnokin kapott lehetőséget – kilencszer kezdőként – amiken egy gólt szerzett. Őt követi a Paks hátvédje, Lenzsér Bence tizenegy (986 perc), majd a Honvéd középpályása, Gazdag Dániel a maga tíz (772 perc) fellépésével. A többieknek csak epizódszerep jut magyar klubcsapatukban. A svédek ellen végig a pályán lévő - egyébként tehetséges hátvéd - Tóth Bence mindössze 19 percet kapott a Videotonban az idei kiírásban. A mieink két gólját szerző Bíró Bence a Vitória Guimaraes második csapatát erősíti. A portugál másodosztályban 5 mérkőzésen kétszer volt kezdő, és összesen 167 pályán töltött perc fűződik a nevéhez.

A két válogatott közti jelentős tudásbeli különbséget remekül megmutatja, az októberi egymás elleni felkészülési mérkőzés, melyet a magyar U21-es válogatott hazai környezetben 6-2-re elveszített.