Az AS Roma csapatánál az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egy főre jutó keresztszalag szakadások száma.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország Serie A sérülés

 

Minden bizonnyal nem az AS Roma a legszerencsésebb futballcsapatok egyike Európában. Az előző kijelentést nem a rengeteg ezüstérem megszerzésére értettem, hanem a sérülésekre, amik keselyűkként csapnak le a farkasfalkára. A Giallorossi különösen pechesnek számít ezen a téren, ugyanis rendre hosszabb időre harcképtelenek lesznek a játékosai. Az utóbbi bő egy évben, összesen hét keresztszalag szakadás sújtotta a fővárosiak futballistáit, amiben Kevin Strootman kálváriája nincs is beleszámolva, hiszen az már egy a halmazon kívüli, korábbi történet.

A holland válogatott középpályás térdét háromszor kellett megműteni, a német Transfermarkt adatai alapján, 2014 márciusa, és 2016 februárja között, összesen 675 napot hagyott ki. Többször felmerült a kérdés, hogy egyáltalán képes lesz-e újra játszani, de mint ahogy azt a mellékelt ábra mutatja, aki igazán akar valamit, annak nincs lehetetlen.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország Serie A sérülés
Strootman 675 napot hagyott ki

Strootman felépülése óta rájár a rúd a fővárosiakra. 2016 nyarán először Antonio Rüdiger, a német válogatott edzőtáborában szenvedett keresztszalag szakadást. A remek felépítésű hátvéd, idén július óta már nem a Roma, hanem a Chelsea alkalmazásában áll, viszont akkor komoly fejfájást jelentett az örök városban a pótlása. A sort a már szintén nem a Giallorossi kötelékébe tartozó, Mário Rui folytatta. 2016 nyarán érkezett a fővárosba, majd nem sokkal rá, még a felkészülési időszakban szakadt el a keresztszalagja. A sérülés jelentősen közrejátszott abban, hogy a tervezettnél sokkal rövidebbre sikerült a római tartózkodása. Jelenleg a Napolit erősíti.

Elérkeztünk 2016 októberéig, amikor a Sassuolo elleni bajnokin, a remek formában játszó, Alessandro Florenzi esett át a futballisták rémálmait okozó sérülésen. A Roma üdvöskéje talán elsiette a visszatérést, ugyanis 2017 februárjában egy edzésen, ismét elszakadt a keresztszalagja. Egészen szeptemberig várnia kellett, hogy újra tétmérkőzést játsszon. 2017 májusában, a fővárosiak utolsó bajnokiján, a Genoa ellen Emerson Palmieri keresztszalagja szakadt el. A brazil-olasz kettős állampolgárságú balhátvéd, éppen a sajnálatos eset előtt pár nappal kapta meg a meghívót az olasz válogatottba. Jelenleg már a rehabilitáció végénél jár.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország Serie A sérülés
Komoly fájdalommal jár ez a sérülés

A fiatalokat is próbára teszi ez a szörnyű sérülés, és az azt követő embert próbáló időszak. 2017 júliusát írtuk, amikor Luca Pellegrini, a Primavera csapat felkészülési mérkőzésén járt balszerencsésen. A farkasok a több játéklehetőség érdekében, a Crotone együtteséhez adták kölcsön az egyik legtehetségesebb fiataljukat, Marco Tumminellót. A 18 éves támadónak remekül indult a szezonja, megszerezte első találatát a Serie A-ban, ám a felhőtlen öröm nem tartott sokáig, egészen pontosan a Benevento elleni mérkőzés negyedik percéig, amikor elszakadt Tumminello keresztszalagja.

 Ha eltekintünk a keresztszalag szakadásoktól, abban az esetben is a Roma minden bizonnyal vezetne egy sérülésekre specializálódott tabellát. A farkasoknál jelen pillanatban Patrik Schick, Gregoire Defrel, Kostas Manolas, Abdullahi Nura küzd sérüléssel, de a közelmúltban épült fel Rick Karsdorp (hosszabb sérülés után), Stephan El Shaarawy, Diego Perotti, Kevin Strootman, valamint a csapatkapitány, Daniele De Rossi is.

Lehet még fokozni a balszerencsét. Érdekes, hogy sérülés miatt az új játékosok közül, Patrik Schick eddig negyedórát, míg Rick Karsdorp egyetlen percet sem játszott az idei szezonban, pedig mind a ketten nagy reményekkel érkeztek az olasz fővárosba. Kellemetlen szituáció mind a két fél számára, persze ettől még lehetnek akár közeljövő meghatározó játékosai.