Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kórház az örök város szélén

Az AS Roma csapatánál az utóbbi időben jelentősen megnőtt az egy főre jutó keresztszalag szakadások száma.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olaszország Serie A sérülés

0 Tovább

Montella a sikertelenség oka?

Az AC Milan szimpatizánsai szerint igen, de ennél összetettebb problémáról van szó.

A nyáron kezdődött minden. Az AC Milan kínai tulajdonosa összesen közel 200 millió eurót költött 11 játékos átigazolására. Az elvárás a bajnokságban az első négyben végezni, az Európa Ligában pedig minél messzebb eljutni. Ez egyébként a keret erősségét figyelembe véve, reális célkitűzés.

Montella legénysége az Európa Ligát, és a bajnokságot is remekül kezdte. A pozitív, nagy gólkülönbségű eredmények láttán pedig a szurkolók egyre merészebb célokat fogalmaztak meg, még a Scudetto megnyerése is szóba került. A harmadik fordulóban azonban jött egy kijózanító, 4-1-es pofon a Laziótól, majd a Sampdoria is térdre kényszerítette a piros-feketéket (2-0). Ezzel el is érkeztünk az elmúlt hétvégéhez, amikor az AS Roma látogatott a San Siroba. A fővárosiak mind a három bajnoki pontot elvitték, a Milan pedig az újabb vereséggel egyre távolodik a BL-t érő pozícióktól.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Nem áll jól Montella szénája

A vezetőség kifejezte nemtetszését, majd elbeszélgetett Montellával. A szurkolók természetesen már egyből leváltották volna az olasz edzőt. Kicsit bonyolította a helyzetet, hogy a Milánnal Bajnokok Ligáját, és bajnokságot is nyerő, Carlo Ancelottit elbocsájtották a Bayern Münchentől. A fennforgásokra természetesen a szurkolók, valamint a sajtó is rácsapott, és kész tényként kezelték a hírt, hogy Ancelotti visszatér korábbi sikerei helyszínére. Milyen stílusos, hogy a rózsaszín ködöt, a rózsaszín lap, a La Gazzetta dello Sport oszlatta el. Az 58 éves tréner úgy nyilatkozott, hogy a pihenésre szeretne fókuszálni, és ebben az idényben biztosan nem vállal munkát. Tehát, a vezetőség végül nem változtatott, és Montella maradt az edző. A pletykák azonban nem szűntek meg, az olasz sajtóban megjelent hírek szerint, amennyiben nem javulnak az eredmények Walter Mazzarri, vagy Paolo Sousa lehet a Milan vezetőedzője.

Vajon tényleg mindenben Montella lenne a hibás? Ennél azért összetettebb az probléma. A Milan kezdőcsapatában – a Roma ellen - kilenc új igazolás is helyet kapott, de ez a szám korábban is hét, vagy nyolc volt. Ennyi új embert képtelenség ilyen rövid idő alatt gördülékenyen működő gépezetté kovácsolni. Montella a szezon eleje óta három különböző szerkezetben is pályára küldte a csapatot (4-3-3, 3-5-2, 3-5-1-1). Ez is azt bizonyítja, hogy egyelőre keresi azt az egyet, amire a keret a legalkalmasabb, és amiben a leghatékonyabb.

 A piros-feketék egyébként a bajnokságban sem produkálnak rossz számokat, ugyanis eddig összesen 114-szer próbálkoztak kapura lövéssel, amiből 38 el is találta azt. Ez mérkőzésenként átlagosan 16/5,5-ös statisztikát jelent. A bekapott 10 gól sem lenne annyira rossz, ha a többség nem óriási védelmi hibákból születne, mint például a Sampdoria elleni első. A tíz lőtt gól hét meccsen kevés, ha az említett átlagot vesszük alapul. A helyzeteket pedig nem az edzőnek, hanem elsősorban a csatároknak kell berúgni. A Cutrone-Silva-Kalinic támadótrió eddig négy gólnál jár. Itt érdekes megjegyezni, hogy a Lazio csatára, Immobile egyedül kilencszer, míg Dybala tízszer volt eredményes.

AC Milan Serie A Milan Montella Borini Calhanoglu Bonucci Olasz foci
Calhanoglu adós a jó teljesítménnyel

A szurkolók a sikertelen teljesítmények után hajlamosak bűnbakot keresni, és ezt Montella mellett, Fabio Borini személyében találták meg, amit elég nehéz megérteni. A 26 éves olasz támadó mindössze 1 millió euróért érkezett, nem feltétlen a kezdőcsapatba. A WhoScored nevű statisztikai oldal a bajnokságban 6,56-os átlagosztályzatot adott Borininek, ami csapaton belül a középmezőnyben van. Tehát, hozza azt a szintet, amiért odavitték, a harcossága és a küzdőszelleme pedig az eddigi mérkőzések alapján kiemelkedő.

A legtöbbet a 42 millió euróért szerződtetett, Bonuccitól várhatnák a klub szimpatizánsai, de eddig a csapatkapitány is adós maradt a jó teljesítménnyel. A WhoScored 6,67-es átlagosztályzatot adott. Megváltóként aposztrofálták Calhanoglu érkezését, aki a kreatív középpályáért lenne felelős. A török játékosnak 6,36-os az átlagosztályzata, ami az egyik leggyengébb az egész Milánban. A piros-feketék csiszolatlan gyémántja, Gigio Donnarumma sem büszkélkedhet a maga 6,37-es osztályzatával.

Az AC Milan a bajnokság következő fordulójában, a városi rivális Interrel néz farkasszemet, ami minden szempontból egy vízválasztó mérkőzés lesz.

0 Tovább

Az olasz csapatok hete

Az itáliai klubok veretlenül, öt győzelemmel, egy döntetlennel zárták a nemzetközi kupasorozatok második csoportkörét. Ezzel a teljesítménnyel a Serie A megelőzte a német Bundesligát.

Remek héten vannak túl a nemzetközi kupákban résztvevő olasz csapatok. A Bajnokok Ligájában érdekelt mindhárom együttes győzelemmel zárta szeptember utolsó hetét, míg az Európa Ligában két győzelem, egy döntetlen a mérleg. Tehát, a hat résztvevő klub veretlen maradt, számszerűsítve összesen 16 pontot szereztek meg a maximális 18-ból. Ez a teljesítmény különösen az UEFA új koefficiens-rangsora megtekintése után ér látványosan sokat.

A Serie A megelőzte a német Bundesligát, és feljött a tabella harmadik helyére a spanyolok, és az angolok mögé. A szigetországiak is belátható távolságon belül helyezkednek el (közel 1500 egység a különbség), míg a spanyolok nagyon magabiztosan birtokolják a képzeletbeli dobogó legfelső fokát (közel 28 ezer egység a különbség). Ez legutóbb 2010-ben fordult elő utoljára. Akkoriban nagy érvágást jelentett az olasz labdarúgásnak a németek előzése, mivel a Calcio elvesztette a négy BL hely jogát, azóta pedig csak legjobb esetben is, három csapatot vonultathat fel a legrangosabb európai kupasorozatra. Az előzésben a legnagyobb szerepet Olaszország jelenlegi zászlóshajója, a Juventus játszotta. A torinóiak az elmúlt három év alatt kétszer is bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ami jelentős mennyiségű pontot hozott a Serie A-nak.

Olasz foci Serie A Olaszország Juventus Napoli AS Roma AC Milan Atalanta Lazio
UEFA koefficiens-rangsora

Nem akkora meglepetés, hogy a Bundesliga hátrébbkerült a listán, ugyanis mind a hat német nemzetközi kupacsapat vereséggel zárta a második csoportkört.

A Campione érdekességképpen összegyűjtötte, hogy 2010-óta melyik olasz klubok zártak a negyedik helyen a bajnokságban, amivel kénytelenek voltak lemondani a Bajnokok Ligájában való indulás jogáról.

A visszasorolás legnagyobb vesztese kétségkívül a Fiorentina. A violák háromszor (2012/13, 2013/14, 2014/15) végeztek a negyedik pozícióban, de így „csak” az Európa Liga állandó résztvevőinek mondhatták magukat. Ennek nem csak szakmai, de komoly anyagi vesztesége is volt, amit szintén figyelembe kell venni. A BL-ért jóval több pénz jár, amitől a Fiorentina három alkalommal is elesett. A firenzeieken kívül még a Lazio (2011/12), az Inter (2015/16), és az Atalanta (2016/17) bukta el a Bajnokok Ligáját a fent említett okok miatt.

Az olasz csapatok múlt heti eredményei a nemzetközi kupasorozatokban:

Bajnokok Ligája:

Napoli – Feyenoord 3-1 (1-0)

Qarabag – AS Roma 1-2 (1-2)

Juventus – Olimpiakosz 2-0 (0-0)

 

Európa Liga:

Lazio – Waregem 2-0 (1-0)

AC Milan – Rijeka 3-2 (1-0)

Lyon – Atalanta 1-1 (1-0)

0 Tovább

A Napoli elnöke átalakítaná a Serie A-t

Aurelio De Laurentiis négy csapattal csökkentené az olasz bajnokság létszámát.

Az olasz labdarúgásban jártas embereknek nem meglepő Aurelio De Laurentiis nyers, szókimondó stílusa. A Napoli elnöke ezúttal sem hazudtolta meg magát. Az  olasz Radio24-nek adott interjújában a Serie A jelenlegi, 20 csapatos létszámát nehezményezte, és jelentős létszámcsökkentést javasolt. A filmproducerként is tevékenykedő üzletember már korábban is kezdeményezte a létszámcsökkentést, amin az Olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke, Carlo Tavecchio is elgondolkodott. A két fél álláspontja annyiban ütközik, hogy De Laurentiis 16, míg a szövetségnél inkább 18 csapatos bajnokságban gondolkodnak.

- 1986-ban – ki tudja, miért – megemelték a 16-os létszámot. Ha visszatérne a tizenhat csapatos bajnokság, egy kiesővel, akkor a nagyobb klubok sokkal boldogabbak, és versenyképesebbek lennének. Többször vettem fel a kapcsolatot Tavecchioval, aki az UEFA-ra hivatkozva elmondta, hogy a 20 csapatos Serie A több pénzt hoz a szövetségnek, ami nem igaz – vélekedett De Laurentiis. A Presidente álláspontját a La Gazzetta dello Sport írásos formátumban is megjelenítette.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
De Laurentiis megreformálná a Serie A-t

Be kell látni, hogy a Napoli elnökének drasztikus ötlete talán mégsem annyira elvetemült, mint azt gondolnánk. Olaszország másodosztálya komolyan el van maradva az élvonalhoz képest, ami az elmúlt idények statisztikáiban ki is rajzolódik. A Serie B-ből feljutó három csapat közül kettő, ha nem is az első idényben, akkor a következőben biztosan kiesett. Ez a tendencia folytatódni látszik az idei kiírásban is. Szintén probléma, hogy az újoncok egyáltalán nem tudják megnehezíteni a többi csapat dolgát, és nevetségesen kevés megszerzett ponttal zuhannak vissza a másodosztályba.

A 2017/18-as szezonban feljutó Benevento csapatának az első hat fordulóban egyetlen pontot sem sikerült szereznie. A dél-olasz klub hat vereség alkalmával tizenhat gólt kapott, és mindössze egyet rúgott. Ez a statisztika pedig nem sok bizakodásra ad okot a boszorkányoknak, így ha nem történik gyökeres változás, akkor könnyen csúnyán végződhet a történelmi jelentőségű első Serie A-s idény. A másik feljutó Hellas Verona sem büszkélkedhet a szezonrajtjával, bár legalább a hat mérkőzésből két megszerzett pontot fel tud mutatni. A tény, hogy az említett két pont, két gólnélküli döntetlen alkalmával született, valamint tizennégy kapott, és egy rúgott gól áll a táblázaton a veronaiak neve mellett, komoly gondokra enged következtetni. Hat forduló után ez a két csapat lóg ki leginkább a sorból.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
Borzalmasan rajtolt az újonc Benevento

Az előző, 2016/17-es idényben a Pescara múlta alul még a legpesszimistább szurkoló várakozásait is. A delfinek jóval az élvonalbeli szint alatt teljesítettek, amit a 38 mérkőzésen megszerzett 18 pontjuk remekül prezentálja. A játékosok mindössze három alkalommal hagyhatták el győztesen a pályát. A két magyar játékost is a keretében tudó Palermo együttesének sem volt miért büszkének lennie az elmúlt kiírásban. A szicíliaiak 26 ponttal zárták a szezont, de fontos megemlíteni, hogy ebből tízet az utolsó öt meccsen gyűjtöttek. A huszáros hajrá ellenére is megérdemelten estek ki. A harmadik kieső végül az Empoli lett, így a Caglari mellett a másik újonc, a Crotone is megmenekült a kieséstől, bár ahogy mondani szokták, csak egy hajszál választotta el őket a másodosztálytól.

A 2015/16-os idény valamilyen szinten kivétel, mivel komoly küzdelem alakult ki az alsóházban a kiesés elkerülése ellen. Végül a Carpi és a Frosinone újoncként intett búcsút az élvonalnak, hozzájuk pedig a Hellas Verona csatlakozott.

A 2014/15-ös szezonban a nagy múltú Parma végzett 19 ponttal a tabella utolsó helyén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a keresztesek komoly pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, csődöt is kellett jelenteniük, és az olasz szövetség hathatós segítségével tudták egyáltalán befejezni a szezont. A Cesena frissen feljutó csapatként nem élvezhette sokáig a Serie A légkörét, ugyanis 24 megszerzett ponttal, kevés potenciált mutatva búcsúztak.

A mellékelt ábra azt mutatja, hogy De Laurentiis felvetését komolyabban fontolóra kéne vennie a szövetségnek, bár nem valószínű, hogy a FIGC négy résztvevővel csökkentené a létszámot, de egy, a német példára létrehozott 18 csapatos bajnokság szele már fújja Itália partjait.

0 Tovább

Új olasz csillag születik?

Pietro Pellegri, a Genoa 16 éves támadója, egyéni rekordokat tekintve, sikeresebben indította pályafutását, mint Del Piero, Totti, vagy éppen Baggio.

A Serie A előző idényének utolsó fordulója igencsak izgalmasra sikeredett. Természetesen, a show-t Francesco Totti búcsúmeccse vitte el, ugyanakkor a reflektorfény egy sugara a Genoa támadójára, Pietro Pellegrire irányult. A mindössze 16 éves tehetség megszerezte első találatát az olasz élvonalban, és ezzel kis híján tönkretette a római fiesztát. Pellegrinek nem ez volt az első fellépése a legmagasabb osztályban, ugyanis 15 évesen és 280 naposan debütált a kikötővárosiaknál. Ezzel pedig ő lett minden idők legfiatalabb játékosa, aki bemutatkozhatott a Serie A-ban, és egy 80 éves rekordot adott át a múltnak.

Pietro Pellegri Pellegri Genoa Olasz foci Serie A rekord Del Piero Totti Baggio Inzaghi
Pellegri rövid idő alatt több rekordot is döntött

Az olasz élvonalban nem jellemző a fiatal tehetségek hamar mélyvízbe dobása, sokkal inkább először kölcsönadják őket – akár többször is - alsóbb osztályú csapatoknak a csizmán belül. Pellegri azonban meggyőzte a Genoa vezetőit, hogy érdemes vele számolni. A 2017/18-as szezon első három bajnokiján nem kapott lehetőséget, majd elérkeztünk múlt vasárnapig. A negyedik fordulóban a Grifone a Lazio együttesét látta vendégül. Ivan Juric mesternek egy sajnálatos sérülés miatt hamar változtatnia kellett, és már a 33. percben pályára küldte Pellegrit. Az ifjú titán pedig, ha már megkapta a bizalmat, élt is vele, és duplázott. A dolog szépséghibája, hogy a rómaiak ennek ellenére is 3-2-re nyertek, így elvitték a három pontot. Pellegri azonban ismét történelmet írt, ugyanis ő az első, 21. században született játékos, aki duplázni tudott az európai topligák valamelyikében.

A Campione utánajárt, hogy az utóbbi húsz év olasz csatárfenoménjainak, hány évesen sikerült megszerezniük az első találatukat a Serie A-ban.

Francesco Totti

Az AS Roma klubikonját hamar bedobták a mélyvízbe. 1994 szeptemberében, három nappal a tizennyolcadik születésnapja előtt szerezte meg első találatát a legmagasabb osztályban. Totti a Foggia Calcio elleni, 1-1-re végződő mérkőzésen talált be először. Visszavonulásáig 619 bajnokit játszott, amiken 250 alkalommal volt eredményes, ezzel az örökranglista előkelő, második helyét foglalja el.

Pietro Pellegri Pellegri Genoa Olasz foci Serie A rekord Del Piero Totti Baggio Inzaghi
Totti abban az évben bajnoki címet nyert, amikor Pellegri született

Alessandro Del Piero

A Juventus legendás tízesének sem kellett sokat várnia, hogy felkerüljön a góllövőlistára. 18 évesen és 10 hónaposan a Reggiana együttese ellen esett át a tűzkeresztségen, 1993 szeptemberében. Ezt követően Del Piero még 207 találatot jegyzett 513 mérkőzésen.

Roberto Baggio

Az egyik, ha nem a legnépszerűbb olasz labdarúgót pályafutása elején nem kerülték el a sérülések. Baggiot 1985-ben igazolta le a Fiorentina, első találatára mégis 1987 májusáig várnia kellett. Ekkor Diego Maradonát is a soraiban tudó Napoli kapuját vette be, az 1-1-re végződő találkozón. Baggio a legpatinásabb olasz csapatokban is megfordult, összesen 205 találat fűződik a nevéhez, amihez 452 bajnokira volt szüksége.

 Filippo Inzaghi

A lesen született csatár kilóg ebből a díszes társaságból, ugyanis Inzaghinak egészen a 22 éves koráig várnia kellett első Serie A-s találatára, amit a Parma színeiben szerzett, éppen a szülővárosa, vagyis a Piacenza csapata ellen, 1995 októberében. Super Pippo összesen 370 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, amiken 156 alkalommal volt eredményes.

Az összeállításból kiderült, hogy a legnagyobb olasz játékosok már nagyon fiatalon meghatározó emberei voltak csapataiknak. Pellegri, ha folytatja ezt a megkezdett utat, akkor minden esélye megvan, hogy világsztár legyen. Az olasz bajnokságnak, és a válogatottnak pontosan ilyen tehetségekre van szüksége, hogy újra régi fényében tündököljön.

0 Tovább
123
»

Campione

blogavatar

Futball az olasz csizmában.

Utolsó kommentek