Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Brutális párosítások a BL-ben

Az olasz csapatok viszont szerencsésnek vallhatják magukat a Bajnokok Ligája sorsolását követően. Ez azonban nem mondható el az Európa Ligában szereplő itáliai klubokról, akik már sokkal pechesebbek voltak.

Olasz foci Olaszország Bajnokok Ligája BL sorsolás Juventus AS Roma Európa Liga EL Lazio AC Milan Napoli Atalanta Olasz foci Olaszország Bajnokok Ligája BL sorsolás Juventus AS Roma Európa Liga EL Lazio AC Milan Napoli Atalanta

0 Tovább

Nem lett rosszabb csapat a Juventus

Az idei szezonban sok kritikát kapott Allegri legénysége, pedig a torinóiak hasonló teljesítményt nyújtanak, mint tavaly, a riválisok viszont mind erősödtek.

Olasz foci Olaszország Serie A Juventus Napoli Inter AS Roma Lazio Olasz foci Olaszország Serie A Juventus Napoli Inter AS Roma Lazio

0 Tovább

Az olasz csapatok hete

Az itáliai klubok veretlenül, öt győzelemmel, egy döntetlennel zárták a nemzetközi kupasorozatok második csoportkörét. Ezzel a teljesítménnyel a Serie A megelőzte a német Bundesligát.

Remek héten vannak túl a nemzetközi kupákban résztvevő olasz csapatok. A Bajnokok Ligájában érdekelt mindhárom együttes győzelemmel zárta szeptember utolsó hetét, míg az Európa Ligában két győzelem, egy döntetlen a mérleg. Tehát, a hat résztvevő klub veretlen maradt, számszerűsítve összesen 16 pontot szereztek meg a maximális 18-ból. Ez a teljesítmény különösen az UEFA új koefficiens-rangsora megtekintése után ér látványosan sokat.

A Serie A megelőzte a német Bundesligát, és feljött a tabella harmadik helyére a spanyolok, és az angolok mögé. A szigetországiak is belátható távolságon belül helyezkednek el (közel 1500 egység a különbség), míg a spanyolok nagyon magabiztosan birtokolják a képzeletbeli dobogó legfelső fokát (közel 28 ezer egység a különbség). Ez legutóbb 2010-ben fordult elő utoljára. Akkoriban nagy érvágást jelentett az olasz labdarúgásnak a németek előzése, mivel a Calcio elvesztette a négy BL hely jogát, azóta pedig csak legjobb esetben is, három csapatot vonultathat fel a legrangosabb európai kupasorozatra. Az előzésben a legnagyobb szerepet Olaszország jelenlegi zászlóshajója, a Juventus játszotta. A torinóiak az elmúlt három év alatt kétszer is bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ami jelentős mennyiségű pontot hozott a Serie A-nak.

Olasz foci Serie A Olaszország Juventus Napoli AS Roma AC Milan Atalanta Lazio
UEFA koefficiens-rangsora

Nem akkora meglepetés, hogy a Bundesliga hátrébbkerült a listán, ugyanis mind a hat német nemzetközi kupacsapat vereséggel zárta a második csoportkört.

A Campione érdekességképpen összegyűjtötte, hogy 2010-óta melyik olasz klubok zártak a negyedik helyen a bajnokságban, amivel kénytelenek voltak lemondani a Bajnokok Ligájában való indulás jogáról.

A visszasorolás legnagyobb vesztese kétségkívül a Fiorentina. A violák háromszor (2012/13, 2013/14, 2014/15) végeztek a negyedik pozícióban, de így „csak” az Európa Liga állandó résztvevőinek mondhatták magukat. Ennek nem csak szakmai, de komoly anyagi vesztesége is volt, amit szintén figyelembe kell venni. A BL-ért jóval több pénz jár, amitől a Fiorentina három alkalommal is elesett. A firenzeieken kívül még a Lazio (2011/12), az Inter (2015/16), és az Atalanta (2016/17) bukta el a Bajnokok Ligáját a fent említett okok miatt.

Az olasz csapatok múlt heti eredményei a nemzetközi kupasorozatokban:

Bajnokok Ligája:

Napoli – Feyenoord 3-1 (1-0)

Qarabag – AS Roma 1-2 (1-2)

Juventus – Olimpiakosz 2-0 (0-0)

 

Európa Liga:

Lazio – Waregem 2-0 (1-0)

AC Milan – Rijeka 3-2 (1-0)

Lyon – Atalanta 1-1 (1-0)

0 Tovább

A Napoli elnöke átalakítaná a Serie A-t

Aurelio De Laurentiis négy csapattal csökkentené az olasz bajnokság létszámát.

Az olasz labdarúgásban jártas embereknek nem meglepő Aurelio De Laurentiis nyers, szókimondó stílusa. A Napoli elnöke ezúttal sem hazudtolta meg magát. Az  olasz Radio24-nek adott interjújában a Serie A jelenlegi, 20 csapatos létszámát nehezményezte, és jelentős létszámcsökkentést javasolt. A filmproducerként is tevékenykedő üzletember már korábban is kezdeményezte a létszámcsökkentést, amin az Olasz labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke, Carlo Tavecchio is elgondolkodott. A két fél álláspontja annyiban ütközik, hogy De Laurentiis 16, míg a szövetségnél inkább 18 csapatos bajnokságban gondolkodnak.

- 1986-ban – ki tudja, miért – megemelték a 16-os létszámot. Ha visszatérne a tizenhat csapatos bajnokság, egy kiesővel, akkor a nagyobb klubok sokkal boldogabbak, és versenyképesebbek lennének. Többször vettem fel a kapcsolatot Tavecchioval, aki az UEFA-ra hivatkozva elmondta, hogy a 20 csapatos Serie A több pénzt hoz a szövetségnek, ami nem igaz – vélekedett De Laurentiis. A Presidente álláspontját a La Gazzetta dello Sport írásos formátumban is megjelenítette.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
De Laurentiis megreformálná a Serie A-t

Be kell látni, hogy a Napoli elnökének drasztikus ötlete talán mégsem annyira elvetemült, mint azt gondolnánk. Olaszország másodosztálya komolyan el van maradva az élvonalhoz képest, ami az elmúlt idények statisztikáiban ki is rajzolódik. A Serie B-ből feljutó három csapat közül kettő, ha nem is az első idényben, akkor a következőben biztosan kiesett. Ez a tendencia folytatódni látszik az idei kiírásban is. Szintén probléma, hogy az újoncok egyáltalán nem tudják megnehezíteni a többi csapat dolgát, és nevetségesen kevés megszerzett ponttal zuhannak vissza a másodosztályba.

A 2017/18-as szezonban feljutó Benevento csapatának az első hat fordulóban egyetlen pontot sem sikerült szereznie. A dél-olasz klub hat vereség alkalmával tizenhat gólt kapott, és mindössze egyet rúgott. Ez a statisztika pedig nem sok bizakodásra ad okot a boszorkányoknak, így ha nem történik gyökeres változás, akkor könnyen csúnyán végződhet a történelmi jelentőségű első Serie A-s idény. A másik feljutó Hellas Verona sem büszkélkedhet a szezonrajtjával, bár legalább a hat mérkőzésből két megszerzett pontot fel tud mutatni. A tény, hogy az említett két pont, két gólnélküli döntetlen alkalmával született, valamint tizennégy kapott, és egy rúgott gól áll a táblázaton a veronaiak neve mellett, komoly gondokra enged következtetni. Hat forduló után ez a két csapat lóg ki leginkább a sorból.

De Laurentiis Napoli elnök Serie A reform Olasz bajnokság Olasz labdarúgó-szövetség FIGC
Borzalmasan rajtolt az újonc Benevento

Az előző, 2016/17-es idényben a Pescara múlta alul még a legpesszimistább szurkoló várakozásait is. A delfinek jóval az élvonalbeli szint alatt teljesítettek, amit a 38 mérkőzésen megszerzett 18 pontjuk remekül prezentálja. A játékosok mindössze három alkalommal hagyhatták el győztesen a pályát. A két magyar játékost is a keretében tudó Palermo együttesének sem volt miért büszkének lennie az elmúlt kiírásban. A szicíliaiak 26 ponttal zárták a szezont, de fontos megemlíteni, hogy ebből tízet az utolsó öt meccsen gyűjtöttek. A huszáros hajrá ellenére is megérdemelten estek ki. A harmadik kieső végül az Empoli lett, így a Caglari mellett a másik újonc, a Crotone is megmenekült a kieséstől, bár ahogy mondani szokták, csak egy hajszál választotta el őket a másodosztálytól.

A 2015/16-os idény valamilyen szinten kivétel, mivel komoly küzdelem alakult ki az alsóházban a kiesés elkerülése ellen. Végül a Carpi és a Frosinone újoncként intett búcsút az élvonalnak, hozzájuk pedig a Hellas Verona csatlakozott.

A 2014/15-ös szezonban a nagy múltú Parma végzett 19 ponttal a tabella utolsó helyén. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a keresztesek komoly pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, csődöt is kellett jelenteniük, és az olasz szövetség hathatós segítségével tudták egyáltalán befejezni a szezont. A Cesena frissen feljutó csapatként nem élvezhette sokáig a Serie A légkörét, ugyanis 24 megszerzett ponttal, kevés potenciált mutatva búcsúztak.

A mellékelt ábra azt mutatja, hogy De Laurentiis felvetését komolyabban fontolóra kéne vennie a szövetségnek, bár nem valószínű, hogy a FIGC négy résztvevővel csökkentené a létszámot, de egy, a német példára létrehozott 18 csapatos bajnokság szele már fújja Itália partjait.

0 Tovább

Campione

blogavatar

Futball az olasz csizmában.

Utolsó kommentek