Az itáliai klubok veretlenül, öt győzelemmel, egy döntetlennel zárták a nemzetközi kupasorozatok második csoportkörét. Ezzel a teljesítménnyel a Serie A megelőzte a német Bundesligát.

Remek héten vannak túl a nemzetközi kupákban résztvevő olasz csapatok. A Bajnokok Ligájában érdekelt mindhárom együttes győzelemmel zárta szeptember utolsó hetét, míg az Európa Ligában két győzelem, egy döntetlen a mérleg. Tehát, a hat résztvevő klub veretlen maradt, számszerűsítve összesen 16 pontot szereztek meg a maximális 18-ból. Ez a teljesítmény különösen az UEFA új koefficiens-rangsora megtekintése után ér látványosan sokat.

A Serie A megelőzte a német Bundesligát, és feljött a tabella harmadik helyére a spanyolok, és az angolok mögé. A szigetországiak is belátható távolságon belül helyezkednek el (közel 1500 egység a különbség), míg a spanyolok nagyon magabiztosan birtokolják a képzeletbeli dobogó legfelső fokát (közel 28 ezer egység a különbség). Ez legutóbb 2010-ben fordult elő utoljára. Akkoriban nagy érvágást jelentett az olasz labdarúgásnak a németek előzése, mivel a Calcio elvesztette a négy BL hely jogát, azóta pedig csak legjobb esetben is, három csapatot vonultathat fel a legrangosabb európai kupasorozatra. Az előzésben a legnagyobb szerepet Olaszország jelenlegi zászlóshajója, a Juventus játszotta. A torinóiak az elmúlt három év alatt kétszer is bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, ami jelentős mennyiségű pontot hozott a Serie A-nak.

Olasz foci Serie A Olaszország Juventus Napoli AS Roma AC Milan Atalanta Lazio
UEFA koefficiens-rangsora

Nem akkora meglepetés, hogy a Bundesliga hátrébbkerült a listán, ugyanis mind a hat német nemzetközi kupacsapat vereséggel zárta a második csoportkört.

A Campione érdekességképpen összegyűjtötte, hogy 2010-óta melyik olasz klubok zártak a negyedik helyen a bajnokságban, amivel kénytelenek voltak lemondani a Bajnokok Ligájában való indulás jogáról.

A visszasorolás legnagyobb vesztese kétségkívül a Fiorentina. A violák háromszor (2012/13, 2013/14, 2014/15) végeztek a negyedik pozícióban, de így „csak” az Európa Liga állandó résztvevőinek mondhatták magukat. Ennek nem csak szakmai, de komoly anyagi vesztesége is volt, amit szintén figyelembe kell venni. A BL-ért jóval több pénz jár, amitől a Fiorentina három alkalommal is elesett. A firenzeieken kívül még a Lazio (2011/12), az Inter (2015/16), és az Atalanta (2016/17) bukta el a Bajnokok Ligáját a fent említett okok miatt.

Az olasz csapatok múlt heti eredményei a nemzetközi kupasorozatokban:

Bajnokok Ligája:

Napoli – Feyenoord 3-1 (1-0)

Qarabag – AS Roma 1-2 (1-2)

Juventus – Olimpiakosz 2-0 (0-0)

 

Európa Liga:

Lazio – Waregem 2-0 (1-0)

AC Milan – Rijeka 3-2 (1-0)

Lyon – Atalanta 1-1 (1-0)