A Fifa-gálán Leonardo Bonuccit beválasztották az év csapatába. Az idei kiírásban azonban remek teljesítménye helyett, hibáitól, balhéitól, és kiállításától hangos az Appennini-félsziget.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Serie A Bonucci piros lap AC Milan Fifa

 

Először is a hétfői Fifa-gálával kezdeném az írást, ahol szerencsére itáliai játékosok, és vezetőedzők is szép számmal érdekeltek voltak. Nem meglepő, hogy olaszhonból a Juventus képviseletében érkeztek a legtöbben. Az év kapusa díjat teljesen megérdemelten, Gianluigi Buffon kapta. A legjobb tizenegyben helyet kapott Leonardo Bonucci is, aki ugyan már a Milan kötelékébe tartozik, de a rendezvényen az előző idényt veszik alapul, így az elismerést a torinóiak játékosaként érte el.

Két olasz tréner is pályázott az év edzője címre, de sem Conte, sem Allegri nem tudta letaszítani a képzeletbeli trónról Zinedine Zidane-t. A Golden Boy 10-es listáján, három Serie A-ban játszó fiatal tehetség is helyet kapott. Gianluigi Donnarumma az ötödik, Federico Chiesa a kilencedik, míg Rodrigo Bentancur a tizedik helyen zárt.

Az elmúlt napokban az olasz sajtó elsősorban mégsem a Fifa-gáláról szólt, hanem Leanardo Bonucci körül csúcsosodó balhéról. A Calciomercato nevű oldal arról számolt be, hogy a Derby della Madonnina után a Milan csapatkapitánya összeveszett csapattársával, Alessio Romagnolival. Bonuccinak már voltak erős szóváltásai a társaival a Juventusnál is, több sajtóorgánum ennek tudta be a nyári átigazolását. A teljességhez hozzátartozik, hogy hamar korrigáltak a játékosok, és a leghíresebb közösségi oldalra feltettek egy közös fotót, ahol látszólag a legnagyobb egyetértés van közöttük.

Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Olasz foci Bajnokok Ligája BL AS Roma Chelsea Juventus Serie A Bonucci piros lap AC Milan Fifa
Bonucci nincs formában

Egyik probléma a másik után érkezett az Aranylabdára is jelölt hátvéd számára. A vasárnapi Genoa elleni bajnokin, már a huszonötödik percben kénytelen volt elhagyni a pályát. Egy pontrúgás következtében lekönyökölte a kikötővárosiak jobbszélsőjét, Rosit, akinek fel is szakadt a szemöldöke. A játékvezető a VAR felvételeit kérte segítségül, majd megállapította a szándékosságot, és kiállította Bonuccit. A sokáig emberhátrányban játszó Milan végül gólnélküli döntetlent játszott, ami egy újabb szög lehet Montella koporsójában.

A FIGC kétmérkőzéses eltiltással büntette a hátvédet, ez pedig azt jelenti, hogy kénytelen lesz kihagynia a szombati Juventus elleni rangadót. Persze azonnal elkezdődtek a pletykák, hogy Bonucci előre kitervelte az egészet, mert nem akart korábbi csapata ellen játszani. Nem állítom, hogy valóban megállja a helyét a feltételezés, mindenesetre furcsa véletlen… Különösen annak tudatában, hogy az olasz válogatott védő utoljára 2012 márciusában, egy Bologna elleni (1-1) találkozón kapott piros lapot, ráadásul nem is egyből, hanem a második sárga lap után.

A WhoScored értékelése alapján, Leonardo Bonucci teljesítményének átlagosztályzata 6,52. Ez a szám a komplett csapatot nézve a tizenharmadik helyre elég, ami nem túl fényes ahhoz képest, hogy egy kulcsemberről beszélünk. Az előző szezonban öt tizeddel magasabb értékelést kapott, ami nem tűnik soknak, pedig statisztikailag nézve nagyon is az. Az előző kiírásban, még a Juventus játékosaként 87,2%-os volt a passzpontossága, míg jelenleg 84,4%.

A nyáron 42 millió euróért szerződtetett, 30 éves olasz hátvéd, adós a jó teljesítménnyel. Korai még ilyen messzemenő következtetéseket levonni, de a következő Fifa-gálán aligha kap majd helyet az év csapatában.